Marmelade- og sylteopskrifter

Blommemarmelade:



750 gram blommer
325 gram sukker
½ dl vand
Et halvt brev rød melatin.

Skyl blommerne og tag stenene ud. Kog dem i en gryde med vandet i 10 minutter. Derefter hældes næsten al sukkeret i gryden og koger med i yderligere 10 minutter. Resten er sukkeret blandes med rød melatin og drysses udover blommerne. Rør rundt og lad koge i 2 minutter mere. Derefter hældes marmeladen i varme, atamonskyllede glas.


Stikkelsbærmarmelade:



1 kilo stikkelsbær (røde eller grønne)
1 kilo sukker
1 tsk melamin.

Et kilo stikkelsbær, som lige er skyllede i koldt vand, hældes i en gryde og koges op. Sukkeret tilsættes og koges med i ca. 8 minutter. Herefter tilsættes en tsk rød melamin og der slukkes for varmen. 
Marmeladen hældes op i varme, atamonskyllede glas.


Appelsinmarmelade med vanilje:




1 kilo økologiske appelsiner
Ca. 2 dl vand (eller sådan at appelsinerne er dækkede)
1 vaniljestang
2 kilo sukker.

Vask og skær frugten i tynde skiver med skal og alt.
Læg frugten i en gryde, hæld vand over så det dækker, lad det stå i rumstemperatur 8-10 timer. (Hvis den står længere, bliver det beskt).

Kog med låg på i 25 minutter på lav temperatur. Tag låget af og læg vanilje + sukker i. Bland.
Kog i yderligere 25 minutter.
Hæld det på glas, skru låget på, mens marmeladen er varm.



Pæremarmelade med rosmarin:




1 kilo pærer
1 citron
1 kvist frisk rosmarin
500 gram syltesukker
3 spsk lys sirup.

Skræl og fjern kernehus og skær pærerne i små stykker. Læg dem i en gryde og tilsæt citronsaften.
Lad pærer og rosmarinkvisten koge op og syde på svag varme ca. 10 minutter uden låg.
Tilsæt syltesukker og lys sirup og lad det koge heftigt ca. 2 minutter.
Tag gryden af varmen og lad den stå i ca. 5 minutter. Fjern skummet på marmeladen og hæld den op i vel rengjorte varme glas.


Citron- og gulerodsmarmelade

500 gram gulerødder.
2 citroner, reven skal og saft.
4 dl vand
1 kilo syltesukker.

Skræl gulerødderne og riv dem groft. Vask citronerne godt og riv skallen. Pres saften ud.
Bland gulerødder, citronskal, citronsaft og vand i en gryde.
Lad det koge i ca. 15 minutter indtil gulerødderne er bløde.
Irør syltesukker og lad koge op. Lad det koge ganske kraftigt i 5 minutter og fjern skummet.
Hæld marmeladen i rene glas og skru låget på.


Blommetomat marmelade:

1 kilo blommetomater
4 dl sukker
Saften af 1 citron.
En halv vaniljestang.

Skold tomaterne i kogende vand. Spul dem i koldt vand og tag skindet af. Del tomaterne og grav kernehuset ud.
Skær tomatkødet i stykker og læg det i en gryde sammen med sukker og citronsaft. Skær den halve vaniljestang op og læg også den i gryden.
Lad det stå og trække i en time.
Kog op og skum marmeladen godt. Lad det koge i 15 minutter.
Hæld marmeladen på glas og skru låg på.


Hjemmelavet ketchup:

1 rødløg
2 fed hvidløg
1 styk frisk ingefær på størrelse med en 5-krone
1 blegselleri stilk
1 rød chili
Frisk basilikum
2 spsk olivenolie
2 hele nelliker
2 knivspids sort peber
salt
500 gram blommetomater
500 gram krossede tomater
3 dl vand
1 dl rødvinseddike
1 dl råsukker.

Skræl og hak løg, hvidløg og ingefær. Skær sellerien i små stykker. Fjern kerner fra chilien og hak den fint.
Varm en pande op og rist løg, hvidløg, ingefær, selleri, chili og hakket basilikumstilke i olie. Tilsæt nelliker, peber og salt. Det hele skal småputre 10 minutter.
Rør blommetomater i tern, krossede tomater og vand i og lad det koge til halvdelen af væsken er kogt ind, ca. 30 minutter.
Tilsæt basilikumblade og bland det.
Ibland rødvinseddike og råsukker, rørt sammen i en skål.
Kog det hele op til en god konsistens og prøvsmag.
Hældes på flasker og opbevares på køl.